Augmented Reality als BIM-oplossing

BIM als technologie, communicatiemiddel of werkmethode

Het gebruik van BIM (Building Information Modelling) is het niet meer geheel nieuw, maar wordt veelvuldig gebruikt. Uit cijfers blijkt dat de foutmarges in de bouw vrij hoog zijn, zwevend van 5% – 10%. De invoering van BIM zou deze foutmarge verminderen, de samenwerking tussen verschillende partijen bevorderen en rework verminderen. Zo maar een greep uit de voordelen van het gebruik van BIM. Niet gek dat zo’n 75% van de organisaties positief zijn na de invoering van BIM.

Hoco Beton gelooft in de toepassingen en de meerwaarde van BIM binnen het bedrijf en zal de komende jaren zich gaan focussen op het implementeren van nieuwe toepassingen in de productiehallen.

Om deze reden is Hoco beton een samenwerking aangegaan met IT-bedrijf Atos en ontwikkelden een visualisatie platform dat er o.a. voor zorgt dat de papieren tekening in de fabriek overbodig wordt.

Na een paar maanden developen is het visualisatie platform klaar voor gebruik. De applicaties van het platform ontvangen 3D CAD-modellen en transformeren deze in visuele 3D-modellen met verschillende lagen. De modellen worden weergegeven via een TV-scherm, tablet of via de Microsoft Hololens. Deze Augmented Reality bril geeft het virtuele 3D-model samen met de werkelijkheid weer.

 

In gebruik

De hololens wordt gebruikt door kwaliteitsmedewerkers om de gereed gemaakte wapeningskorven te controleren, waardoor de papieren tekening (op den duur) niet meer nodig is. De verschillende lagen van de wapeningsconstructie worden weergegeven in beeld en elke laag is afzonderlijk aan of uit te zetten. Dit om de weergave zo nauwkeurig mogelijk te maken. Vervolgens krijgen de medewerkers een ‘vragenlijst’ te zien waarin alle onderdelen een voor een opgelicht worden en afgevinkt kunnen worden. Hieruit volgt een kwaliteitsrapport dat gebruikt wordt voor de bewaking van het interne kwaliteitssysteem.

Daarnaast kan de hololens gebruikt worden door de productiemedewerkers. Samen met de tablet kunnen door middel van de camera’s het 3D-model gecombineerd met de werkelijkheid van alle kanten worden bekeken. Hiermee kunnen zowel de mal, de wapeningskorf als de instortvoorzieningen als geheel worden gecontroleerd.

Proof of Value

Adjunct Directeur Hoco beton Luc op de Beke: “We zijn tot nu toe heel tevreden over het platform en gaan het de komende tijd in gebruik nemen in een ‘Proof of Value’. Op de werkvloer wordt de oplossing getest en de waarde van het gebruik in kaart gebracht. Waar nodig brengt het development team veranderingen aan om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de werksituatie.”