Beton bij Hoco Beton

Beton is al een heel oud bouwmateriaal dat zelfs teruggaat tot de Romeinse tijd. Vele jaren bestond beton uit zand, grind, cement en water en een eventuele toevoeging. Eind vorige eeuw kwam het zelfverdichtend beton in opmars, deze betonspecie wordt zo samengesteld dat mechanisch verdichten (verdringen van lucht in het beton) niet meer nodig is. De materialen waarmee dit beton wordt samengesteld zijn anders dan voorheen. Door het toevoegen van een hulpstof die het vloeigedrag van het beton bevordert en tevens de waterbehoefte reduceert, alsook door het toevoegen van fijne vulstoffen in een uitgekiende verhouding, kunnen we dit wonderbaarlijke beton maken. In de volksmond wordt deze beton ook wel vloeibeton genoemd. Door de goede vloei-eigenschap, laat de betonmortel zich gemakkelijk in een vorm gieten (“het storten”) en zijn wij in staat om kwalitatief mooie en duurzame geprefabriceerde bouwelementen te vervaardigen.

Hoe maken we bij Hoco Beton dit mooie beton.

De grondstoffen voor het zelfverdichtend beton “ZVB” worden inpandig opgeslagen, waardoor we geen last hebben van invloeden van atmosferische aard en de kwaliteit van de ingrediënten voor onze betonmortel zeker stellen.

De grondstoffen worden nauwkeurig afgewogen, waarna ze in een grote betonmolen worden gemengd. Deze molen mengt per keer 2000 tot 4500 liter betonspecie tot een homogeen zelfverdichtend betonmengsel. Tijdens het mengen van het beton wordt de volgende charge voorbereid. Als de betonmortel gereed is wordt deze via kubels aan een kubelbaan naar de fabriekshallen getransporteerd en wordt het volgende mengsel alweer gemengd.

Hoe waarborgen we de kwaliteit?

In de bestekseisen staan de eisen welke er aan het betonelement gesteld worden. Deze bestekseisen vertaalt de betontechnoloog naar een betonmengsel. De controle hierop gebeurt nauwgezet door de betontechnoloog en mengmeester volgens een intern kwaliteitssysteem waarin alle facetten van  productie, controle en nazorg de revue passeren. Al onze elementen zijn KOMO-gecertificeerd.

Verdere ontwikkelingen in de betontechnologie!

Met zelfverdichtend beton is het eind zeker niet in zicht. Ontwikkeling van Ultra Hoge Sterkte Beton (UHSB), heeft alle aandacht. Hiermee kan nog slanker gedimensioneerd worden.

Ook de ontwikkeling op het gebied van vezels in het beton is in opmars. Zowel de mogelijkheden van het toevoegen van staalvezels, ter vervanging of reductie van het wapeningsstaal, als het toevoegen van kunststof vezels aan het beton om de brandwerendheid te vergroten, worden onderzocht.

 

Heeft u een vraag voor ons?

Bel: 0495-579679

Of vul ons contactformulier in: